Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Beagle gondozása

beagle_buksi2.jpgTanácsok,tudnivalók:

A kutya táplálása és ápolása szorosan összefügg egymással. A bõr és a szõrzet gondozása ugyanis belülrõl kezdõdik. A helyes táplálás és a rendszeres ápolás az alapja a kutya egészségének; ilyenkor bundája tömött, csillogó, bõre pedig rugalmas. A jól táplált szõrzet a kutya ékessége. Kidomborítja elõnyös küllemi tulajdonságait, és annak is jele, hogy az állat jó egészségnek örvend. Kutyája válogatja, hogy mennyi idõre van szükség szõrzetének ápolásához. A rövid szõrû fajtáknál mint a beagle-nél megteszik, ha nem túl erõs szálú kefével megtisztítjuk a szõrzetüket. Bár a kölykök bundácskája még nem kívánja meg a rendszeres ápolást, azért már ilyen korban érdemes hozzászoktatni ehhez a mûvelethez. A szokásos idõtartama se kölyökkorban, se kifejlett korban ne legyen hosszabb néhány percnél. A rövid szõrû fajták bundáját heti két-három alkalommal kell ápolni. Gyengéd, de határozott mozdulatokkal, szõr mentén kezeljük. Ez jót tesz a bõrnek, mert frissíti a vérellátást.
A kutya szemét tartsuk tisztán mindenfajta váladéktól. A séta, a szabadban való rohangálás nyomán szeme becsipásodhat. Ilyenkor kamillateába mártott gézzel vagy vattával távolítsuk el a váladékot, mindig a szemzugtól kifelé haladva. Havonta legalább egyszer vizsgáljuk meg kutyánk fülét. Tamponnal, vattával vagy gézzel gondosan távolítsuk el a lerakódott zsírréteget, de sohase nyúljunk be mélyre, nehogy megsértsünk valamilyen érzékenyebb részt. Ha kedvencünk sokat rázza vagy félrebillentve tartja a fejét, állandóan dörzsöli, vakarja a fülét - ez rendszerint fülgyulladás jele.
Kezdõ tulajdonos sokat meditál azon: milyen gyakran fürdesse a kutyát? Természetesen annyiszor, ahányszor szükség van rá. A túl gyakori fürösztés azonban eltávolítja a bõrt védõ és a szõrzet természetes fényét biztosító zsiradékot. Akkor fürdessük tehát az állatot, ha piszkos, vagy ha erõsen kutyaszaga van, egyébként ne zaklassuk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kellemetlen szag jöhet a fülekbõl, a fogakból, de származhat a sokáig viselt nyakörvtõl is. A legtöbb állat amelyet megfelelõen ápolnak és gondoznak, tiszta és jó szagú marad, még ha ritkán fürdetik is.
 

Táplálás:

Az étkezésnél fontos hogy az ételt ne tûzforrón, de ne is jéghidegen, hanem langyosan kínáljuk a kutyának, mégpedig lehetõleg mindig ugyanazon a helyen és ugyanabban az edényben. Étkezés után a kutyának legalább két óra pihenésre van szüksége, hogy a táplálékot jól megemészthesse. Minden olyan alkalommal, amikor az ebre valamilyen nagyobb fizikai megterhelés vár, kevesebbet adjunk neki enni. A teli gyomorral való mozgás egészségtelen, a fiatal állat fejlõdésére pedig kifejezetten hátrányos! Mindig gondoskodjunk arról, hogy kutyáink elõtt mindig legyen friss ivóvíz! Egyetlen élõ szervezet sem létezhet, mûködhet víz nélkül. Egy ebnek -testtömegétõl függõen- 0,5-2 liter vízre van szüksége naponta. Miután az állat mindig ösztönszerûen annyit iszik, amennyi folyadékra szüksége van, soha nem hagyhatjuk üresen vezesedényét! Különösen akkor ügyeljünk erre, ha elhízott kutyát fogunk fogyókúrára vagy ha valamilyen megerõltetõ feladatot lát el az állat és erõsítõ táplálékot adnak neki.

Táplálékigény: 655g/nap

Oltások:

 

A legtöbbet akkor tehetünk kutyánk egészségéért, ha a kötelezõ veszettség elleni védõoltás mellett, a leggyakoribb fertõzõ betegségek elleni védõoltások beadatásáról is gondoskodunk. A kölykök születéskor rendelkeznek védettséggel, ez azonban az elsõ hetek után gyengül, majd megszûnik, ezért a hathetes kiskutyákat már el kell vinni az elsõ oltásra. A vakcinák lehetnek egy betegségre specifikáltak és kombináltak is, hogy melyik fajtát kapja meg, az állatorvosunk gyakorlatától függ. Amit fontos nekünk is tudni: a védõoltások hatékonysága nem megfelelõ, ha lázasan, vagy nem megfelelõ féregtelenítés mellett kapja. Ezért a féregtelenítés elengedhetetlen még az oltási sorozat megkezdése elõtt. Az oltás beadása után a védettség nem alakul ki azonnal, addig nem tanácsos az utcára, kutyák közé vinni. A parvo vírust cipõnkkel vagy ruházatunkon, kezünkön mi magunk is hazavihetjük, ezért a védettség kialakulása elõtt tegyük meg a megfelelõ óvintézkedéseket (kézmosás kutyázás elõtt, ne érintkezzen utcai cipõnkkel, ruhánkkal stb.).